torstai 4. syyskuuta 2014

Viuh - Novelli 11



Minä olen 8-vuotias eivätkä isot pojat itke, joten työnnän korvatulpat korviini ja painan kämmenet niiden päälle niin että kuulen enää oman vereni kohinan, en vanhempieni huutoa ja tavaroiden särkymistä alakerrasta. Huoneeni on pilkkopimeä, aivan kuin pimeyskin voisi tukahduttaa ääntä. Ainakin viedä ajatuksen siitä kauemmas.


Lopulta olen mitä ilmeisimmin nukahtanut, sillä herään siihen että kesäaamun aurinko paistaa. Kello on puoli kuusi. Nousen hiljaa sängystä ja pukeudun, hiivin alas portaita enkä katso hävityksen kauhistusta joka peittää keittiötä ja olohuonetta. Livahdan ulos ovesta ja juoksen pihan yli pikkuruiseen talliimme.


Lumivalkoinen shetlanninponi hörisee ja kiirehdin pörröttämään sen harjaa. ”Huomenta Bolero”, sanon, ja ruuna nyökyttää innokkaasti päätään. ”Okei, malta nyt, saat ruokaa…”


Pienessä rehuvarastossa sekoitan ämpäriin ponini aamuruuan ja käyn kaatamassa sen sen kuppiin, haen heinät perästä. En halua mennä sisään, joten istun pesemässä multaporkkanoita kunnes Bolero on saanut syötyä ja vien sen tarhaan. Siivoan karsinan, ja siistin tallin muutenkin, annan ponin sulatella ruokaansa. Lopulta haen sen harjattavaksi, puunaan kimokarvan niin puhtaaksi kuin sen saa. Ruuna on innoissaan kun satuloin sitä, se tietää pääsevänsä liikkeelle.


Ratsastan polkua pitkin niitylle jolle olen rakentanut pienen esteradan. Lämmittelemme Boleron kanssa, se vilkuilee malttamattomana esteitä. Teemme laukkaympyrää ja lähestymme sitten matalaa ristikkoa – Bolero loikkaa sen yli ja sen harja sanoo vauhdissa VIUH. Hyppäämme heinäpaalimuurin – VIUH. Trippeli – VIUH. Kaksoissarja – VIUH ja VIUH. Portti – VIUH. Unohdan kaiken muun, eilisilta katoaa, kotona vallitseva hävitys lakkaa olemasta. Okseri – VIUH.


Vuosia myöhemmin, kun olen jo kaikkea muuta kuin shettiskokoa ja Bolero on poissa, eivät korvatulpatkaan voi vaimentaa isän karjuntaa. Kuulen miten hän lataa aseen, miten äiti kirkuu. Kuulen laukauksen ja ajattelen: VIUH. Toinen laukaus; rämähdys, sitten hiljaisuus. Minun mieleni toistaa tauotta: VIUH. VIUH. VIUH. VIUH. VIUH.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti